HISTORIEN OM BUEN

Reisverkshytter

I 1972 opprettet gründeren Asbjørn Buen firmaet Buen Aarak. Formålet var produksjon av moderne reisverkshytter til det norske markedet. I begynnelsen var det Indre Agder, Gautefall og Kyrkjebygdi som fikk glede av hyttene. Men interessen for hytter vokste seg sterk de neste tiårene, og firmaet måtte ekspandere.

Eksport

Buen Aarak startet etter hvert eksportsalg til Polen, hvor blant annet Jotun bygde feriekoloni til ansatte. I en periode eksporterte selskapet også til USA, Sovjet-samveldet og Japan. I 1968 kjøpte Buen Aarak tomter av Hilmar Reksten i USA, hvor det ble oppført flere BUEN-hytter. Det ble også bygget spesialtegnede hytter i Kurosawa, like utenfor Tokyo, med utsikt til Fuji-fjellet. Dagens hovedeier Arne Ingvar Moen bidro til oppføringen av disse hyttene.

BUEN Storodde

Et begrep i norsk hyttehistorie, og en av landets aller mest solgte fjellhytter, er BUEN Storodde. Den ble til som en blyantskisse hos Asbjørn Buen i 1970, og er regnet som starten på storskala-produksjon av hyttebygg med «oppstue». Den staselige BUEN Solberglia og den enkle, plasseffektive BUEN Kikut ble også tegnet i samme periode. Den dag i dag er alle tre modellene blant de mest solgte hyttemodellene.

På plass i Telemark

I 2003 Kjøpte Notevard eiendommen og lokalene på Storkaasa i Midt-Telemark, mellom Bø og Gvarv. Senere har lokalitetene blitt utvidet, og huser i dag all aktivitet for BUEN Hytter AS. Her foregår blant annet salgsarbeid, tegning, prosjektering og lettere produksjon.